Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Οι 6 ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου...



Αν και ο ήλιος έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο του δέρματος, μελάσματα και πρόωρη γήρανση εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ζωής, χαράς και ευημερίας. Δε είναι τυχαίο ο,τι οι άνθρωποι που ζουν σε ηλιόλουστες χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι πιο ευδιάθετοι, ενεργητικοί και εμφανίζουν σπανιότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

“Παν μέτρον άριστον”, έλεγαν πολύ σωστά οι αρχαίοι Έλληνες! Με μέτρο και την κατάλληλη προστασία πρέπει να γίνεται η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα λέγαμε και εμείς. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο εξαιτίας των βλαβερών επιδράσεων του, αντιθέτως επιβάλλεται για 10 λεπτά καθημερινά έκθεση χωρίς αντηλιακό.

Οι περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου στον ανθρώπινο οργανισμό οφείλονται στη δράση της βιταμίνης D. Η παράγωγη της γίνεται κυρίως στο δέρμα με τη δράση της υπεριώδης ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό ποσοστό της βιταμίνης D λαμβάνεται από τροφές όπως ο σολομός, ο τόνος, το τυρί και τα αυγά.

Η έκθεση στον ήλιο με τον σωστό τρόπο μας χαρίζει

1. Δυνατά οστά και μύες, μεσώ της παραγωγής της βιταμίνης D που βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην εναπόθεσή του στα οστά, έτσι ώστε να είναι υγιή και δυνατά. Με τον ίδιο τρόπο ανακουφίζει και από πόνους αρθρώσεων.

2. Προστατεύει από εμφάνιση καρκίνου, εξαιτίας της παραγωγής της βιταμίνης D που συμβάλλει στην αποφυγή καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με έρευνες.

3. Βοηθά στην καρδιά. Στις χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια εμφανίζεται μικρό ποσοστό εμφραγμάτων και αυτό γιατί η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας προκαλεί διαστολή των αρτηριών και γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Βέβαια, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να ναι περιορισμένη γιατί η αυξημένη θερμοκρασία παράλληλα αυξάνει το έργο της καρδιάς και την κουράζει.

4. Ανεβάζει τη διάθεση, γιατί προάγει την παράγωγη νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου,  όπως είναι η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές έχουν αντικαταθλιπτική δράση και είναι γνωστοί ως οι ορμόνες της χαράς, αφού βελτιώνουν τη ψυχική μας διάθεση.

5. Καλύτερη ποιότητα ύπνου, γιατί ρυθμίζεται σωστότερα η έκκριση και η δράση της μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να κοιμόμαστε.

6.Ομορφότερο δέρμα και μαλλιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και μειώνει τα σπυράκια έτσι το δέρμα είναι πιο καθαρό. Τα μαλλιά τόσο με την βοήθεια του ήλιου όσο και του θαλασσινού νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο υγιή, αφού μειώνονται δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής όπως η σμηγματοροικη δερματίτιδα.

Πηγή:mylady.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου