Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Θυμάρι: Φυσικός «σύμμαχος» της υγείας





Θυμάρι: Φυσικός «σύμμαχος» της υγείας


Για την προέλευση της ονομασίας του φαίνεται να υπάρχουν πολλές απόψεις. Σύμφωνα με μια εκδοχή προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θύω», που σημαίνει, μεταξύ άλλων, και «ευωδιάζω».

Το θυμάρι ή thymus vulgaris είναι ένας χαμηλός, εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος, με μοβ άνθη στις κορυφές των κλαδιών και θαυμάσιο άρωμα. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, τώρα διλαδί.

Το θυμάρι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από τα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων. Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, που οφείλεται στη θυμόλη, την οποία περιέχει το αιθέριο έλαιό του και συνήθως χρησιμοποιείται για την απολύμανση πληγών. Ωστόσο, λίγες σταγόνες από το βάμμα του σε νερό είναι αρκετές για να καθαρίσουν το σπίτι σας, αφήνοντας ένα ευχάριστο άρωμα.

Τονώνει το ανοσοποιητικό, είναι αποχρεμπτικό, κατευνάζει το βήχα και τη βρογχίτιδα και θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γρίπης. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της διάρροιας, αλλά και του πονόδοντου. Είναι θερμαντικό και με το λάδι ή το βάμμα του μπορείτε να κάνετε εντριβές, που ανακουφίζουν από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους. Συνιστάται ακόμα και ως καταπραϋντικό σε περιπτώσεις άγχους.

Το θυμάρι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, του πυρετού, της κράμπας, των πεπτικών προβλημάτων, των εφιαλτών, της ψώρας, των εμπύων πληγών, του πονόλαιμου, των εντερικών παρασίτων, της ρευματοπάθειας, και επίσης χρησιμοποιείται ως αποσμητικό και διάλυμα στόματος.

Το θυμάρι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα βότανα στον κόσμο. Η ιατρική του χρήση έχει γραφτεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως πρόσφατα η επιστήμη βρήκε «τόνους» θεραπευτικές χρήσεις από αυτό το βότανο.


Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία το θυμάρι, για να έχετε έναν παραπάνω λόγο να διατηρείτε πάντα ένα πακέτο απ’ αυτό το βότανο στο ψυγείο σας.


Καταπραΰνει τη δυσπεψία

Το θυμάρι είναι ένα από τα πρώτα φυτά στα οποία στρέφονται οι άνθρωποι όταν υποφέρουν από δυσπεψία, φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα. Τα φυσικά έλαια που υπάρχουν στο θυμάρι ελαχιστοποιούν την ποσότητα των αερίων στο πεπτικό σας σύστημα, ενώ άλλες χημικές ουσίες του βοτάνου έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες. Τα αντισπασμωδικά βότανα ανακουφίζουν το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν τις κράμπες στο στομάχι.


Ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου

Παραδόξως, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι είναι η υψηλή ποσότητα του σιδήρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, δεδομένου ότι έχουν μια τάση προς την αναιμία. Ενα φλιτζάνι τσαγιού θυμάρι παρέχει σχεδόν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου κι έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε μ’ αυτό την ημέρα σας και επίσης να την ολοκληρώσετε με άλλο ένα φλιτζάνι και να είστε ήσυχοι ότι έχετε υγιή επίπεδα σιδήρου στην διατροφή σας.


Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών είναι γνωστά από καιρό. Στην πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι είναι η ποικιλία των αντιοξειδωτικών που προσφέρει. Η θυμόλη, που βρίσκεται στο θυμάρι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει τα καρκινικά κύτταρα και τις ελεύθερες ρίζες από το να εγκατασταθούν στο σώμα σας. Πίνοντας τσάι θυμαρίσιο σε καθημερινή βάση μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών σας, που σας προστατεύουν από νόσους που σχετίζονται με την ηλικία και να αποτρέψει τα σημάδια της γήρανσης.


Ελαχιστοποιεί το βήχα

Το θυμάρι είναι ένα από τα πρώτα φυτά που σας ανακουφίζουν όταν πάσχετε από κρυολόγημα. Εχει αποδειχθεί πως το θυμάρι είναι μια φυσική θεραπεία για τον ήπιο έως σοβαρό βήχα. Το θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα με επιτυχία για τη θεραπεία της βρογχίτιδας. Το θυμαρίσιο τσάι μαλακώνει το λαιμό σας. Ωστόσο, ο πιο ισχυρός τρόπος για τη θεραπεία του κρυολογήματος δεν είναι το τσάι αλλά το εκχύλισμα θυμαριού.


Βελτιώνει την όραση

Οσο μεγαλώνετε, τα προβλήματα όρασης είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την προστασία της όρασής σας. Εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο του το θυμάρι. Το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την υγιή όραση. Επιπλέον, η βιταμίνη Α στο θυμάρι μπορεί να συμβάλλει στην απόκτηση υγιούς επιδερμίδας.


Διατηρεί υγιή την πίεση αίματος

Για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση, το θυμάρι προσφέρει σημαντικά οφέλη. Είναι γεμάτο από χημικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, ειδικά για τα άτομα με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για να απολαύσετε τα οφέλη του θυμαριού μπορεί να πίνετε θυμαρίσιο τσάι σε καθημερινή βάση.


Δυναμώνει τα κόκκαλα

Οι γυναίκες, κυρίως, είναι επιρρεπείς σε βλάβες οστών, όσο μεγαλώνουν. Μετά την ηλικία των 38 ετών η πυκνότητα των οστών αρχίζει να μειώνεται και ανοίγει ο… δρόμος για την οστεοπόρωση. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να τρώτε θυμάρι στη διατροφή σας ή να πίνετε τσάι από θυμάρι. Το θυμάρι έχει ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ που συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρών οστών και οστών υψηλής πυκνότητας.


Ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή

Ενα από τα πρώτα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι, είναι η ικανότητά του να ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή. Είτε έχετε αρθρίτιδα, είτε προβλήματα αλλεργίας, ή πόνο στις αρθρώσεις, το τσάι από θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου που προκαλεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θυμάρι είτε στο φαγητό σας είτε ως τσάι για να κρατήσετε την φλεγμονή μακριά σας όλη την ημέρα.


Εξουδετερώνει τα βακτήρια

Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι φυσικά αντιβιοτικά. Οι αντιβιοτικές ιδιότητες του θυμαριού βοηθούν να κρατήσετε μακριά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Επίσης, απρόσμενα, το θυμάρι έχει αποδειχθεί πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στον e.coli. Με το θυμάρι στη διατροφή σας θα αφήσετε μακριά κρυολόγημα, γρίπη και δεκάδες ασθένειες.


Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις

Δύο από τα κύρια οφέλη του θυμαριού για την υγεία συνεργάζονται για να προστατεύσουν την καρδιά σας. Μαζί τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και τα αντι-φλεγμονώδη συστατικά του ενισχύουν την καρδιά σας και την προστατεύουν από μια ποικιλία διαφορετικών συνθηκών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μεγαλώνετε, δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου για τους ηλικιωμένους. Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη που προσφέρει το θυμάρι στην υγεία σας και προστατέψτε την καρδιά σας, τώρα και για τα επόμενα χρόνια.


http://herbsnbeauty.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου