Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Οι τρεις μεγάλοι μύθοι για την υγεία και τη διατροφή



Είναι λογικό να έχεις πολλές απορίες σχετικά με τα “Do’s and Dont’s” της διατροφής σου. Το θέμα διατροφή μπορεί να γίνει πραγματική σπαζοκεφαλιά ακόμη και για τους δυνατότερους… λύτες! Θεωρίες έρχονται και παρέρχονται ενώ οι έρευνες που δημοσιεύονται σχεδόν καθημερινά προκαλούν τις παγιωμένες μας πεποιθήσεις. Οι διάφοροι διατροφικοί μύθοι δε, μας κάνουν όλο και πιο διστακτικούς με το περιεχόμενο του πιάτου μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το τοπίο:

Μύθος Νο.1 : Η μοχθηρή σοκολάτα που προκαλεί ακμή
Αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί ήδη από το 1969 χάρη σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA, αποδεικνύοντας πως μια διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες ή λίπος δεν επηρεάζει την λιπαρότητα του δέρματος, άρα και συνεπώς η σοκολάτα  είναι σχετικά απίθανο να προκαλέσει έξαρση ακμής.

Μύθος Νο.2: Τα αυγά προκαλούν καρδιακές παθήσεις
Αυτός ο μύθος έχει μια βάση. Για την ακρίβεια μπορεί κάποιοι διατροφολόγοι να προτείνουν αποχή από τα αυγά ή τους κρόκους αυγών, όμως το 1982 έρευνα του American Society for Clinical Nutrition αποκάλυψε πως δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των αυγών και της στεφανιαίας νόσου, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων η πρόσληψη αυγών δε φάνηκε να είχε καμία σχέση με τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Μύθος Νο.3:  Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά προϊόντα
Σίγουρα το έχεις ακούσει κι εσύ, κι όμως ακόμη κι αν φαίνεται λογικό, σύμφωνα με μια κριτική που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science, τελικά κι αυτή η πεποίθηση μοιάζει να είναι μύθος. Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν καμία ένδειξη που να υποδηλώνει πως τα βιολογικά προϊόντα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τονίζοντας πως αν και τα προϊόντα από βιολογικές καλλιέργειες είναι πιο πιθανό να περιέχουν λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, εντούτοις δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τα θρεπτικά τους συστατικά. Παρ’ όλα αυτά κρατάμε αυτή την υπόθεση «ανοιχτή» καθώς συνεχώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/765983/article/gynaika/ygeia/oi-treis-megaloi-my8oi--gia-thn-ygeia-kai-th-diatrofh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου