Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Κανέλα Κεϋλάνης η πραγματική κανέλα...




Άλλο μπαχαρικό είναι η κανέλα Κεϋλάνης και άλλο είναι η κανέλα Κίνας ή κάσσια όπως λέγεται.

Όταν λέμε κανέλα εννοούμε την Cinnamomum verum, δηλαδή την «κανέλα την αληθινή». Η κανέλα Κεϋλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum που φύεται στη Σρι Λάνκα, ενώ η κασσια προέρχεται από το φυτό Cinnamomum cassia, γνωστή ως κινέζικη κανέλα.Kαλλιεργείται στη Κίνα και την Ινδονησία και είναι ποιοτικά κατώτερη από τη κανέλα.

Παρότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια έχουν σημαντικές διαφορές.

Κανέλα Κεϋλάνης:
Είναι πολύ αρωματική, ευχάριστα πικάντικη και γλυκιά, το ξύλο της είναι ανοικτό καφέ ή μπεζ, με λεπτά επιμέρους στρώματα. Είναι λεπτή, σαν χαρτί, με πολλές στρώσεις και γίνεται συμπαγής όταν τυλίγεται. Είναι εύθρυπτη και σπάζει εύκολα ενώ το άρωμα της είναι λεπτό και γλυκό που θυμίζει ελαφρά γαρύφαλλο και βανίλια. Η τιμή της μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερη από τη κάσσια.

Κανέλα Κίνας ή κάσσια:
Η κασσια έχει παραπλήσια γεύση, μόνο που έχει πιο έντονο, οξύ και πικάντικο άρωμα. Έχει σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα ενώ το ξύλο της είναι χοντρό, τραχύ, συμπαγές με λίγες στρώσεις όταν τυλίγεται δημιουργεί μια τρύπα στο κέντρο. Είναι πολύ κοινό και φθηνό μπαχαρικό.

Ιδιότητες:
Η αυθεντική κανέλα έχει εκπληκτικές ιδιότητες, ειδικά για τους διαβητικούς, τους παχύσαρκους ή αυτούς που υποφέρουν από υψηλή χοληστερίνη. Είναι αντιμικροβιακή και παρεμποδίζει την ανάπτυξη σε μύκητες που είναι ανθεκτικοί σε φαρμακευτική αγωγή. Διατηρεί τα επίπεδα της χοληστερίνης χαμηλά, είναι φυσικό αντιπηκτικό και ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, ιδίως όταν συνδυάζεται με μέλι. Διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και την επακόλουθη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, δημιουργώντας ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη.

Επίσης φαίνεται οτι αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, κρατώντας μας σε εγρήγορση και ενισχύοντας τη μνήμη. Είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Έρευνες είναι σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες που έχει έναντι της λευχαιμίας και του λεμφώματος.

Αν και τα δύο είδη, κανέλα και κασσία, μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά οι διαφορές τους είναι μεγάλες, τόσο στη σύσταση, όσο και στις ιδιότητες.

Και τα δύο είδη έχουν αντιμικροβιακές και αντιμηκυτιασικές ιδιότητες και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η περιεκτικότητα τους σε κουμαρίνη όμως, το κύριο δηλαδή συστατικό τους, έχει μεγάλη απόκλιση, με τη κασσία να έχει 1200 φορές περισσότερη από τη κανέλα.

Η κουμαρίνη είναι μια ουσία μετρίως τοξική με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας και για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ήπατος και των νεφρών.

Η ανώτατη επιτρεπτή δοσολογία κουμαρίνης ανέρχεται στα 0,1mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένα κιλό κασσίας (περίπου 360 κουταλάκια του γλυκού) περιέχει περίπου 4gr κουμαρίνης. Άρα το ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5,8 εώς 12,1mg κουμαρίνης.

Συνεπώς όσοι καταναλώτετε μεγάλες ποσότητες κανέλας στην κουζίνας σας φροντίστε να είναι η σωστή και να σας κάνει μόνο καλό!!!

Αν επιθυμείτε αυτό το προϊόν επισκεφτείτε:  http://herbsnbeauty.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου