Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Κρίση Πανικού.... Συμπτώματα και αντιμετώπιση.



Η κρίση πανικού αποτελεί μία από τις πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές της εποχής μας, μιας και η πιο βασική αιτία που την προκαλεί είναι το έντονο άγχος και η πίεση, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, ένας στους τέσσερις κατοίκους των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών θα αντιμετωπίσει έστω μια φορά στην διάρκεια της ζωής του κρίση πανικού, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες.

Το άτομο που βιώνει κρίση πανικού νιώθει σαν να ζει ένα μαρτύριο και τα λίγα λεπτά που την περνάει, του φαίνονται αιώνας. Η Κ.Π εμφανίζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα κατά την διάρκεια μιας συνηθισμένης δραστηριότητας και αρχικά η αιτία έναρξής της φαίνεται άγνωστη στο άτομο. Η συχνότητα και η ένταση διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί κάποιος να έχει μια κρίση πανικού την εβδομάδα για πολλούς μήνες και κάποιος άλλος μια σειρά Κ.Π μέσα στην εβδομάδα. Το βέβαιο είναι πως με τον χρόνο η συχνότητα και η ένταση αυξάνεται, αν το άτομο δεν ζητήσει βοήθεια.

Πότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε Κρίση Πανικού

Μια κρίση πανικού αποτελείται από μια σειρά ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων και διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Έστω 4 συμπτώματα από τα παρακάτω θεωρείται πως αρκούν για να πούμε ότι το άτομο έχει κρίση πανικού.

 Ψυχολογικά Συμπτώματα


  • Φόβος για την υγεία και την πιθανή απώλεια ζωής
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο
  • Φόβος ότι το άτομο οδηγείται στην παράνοια
  • Φόβος για κλειστούς χώρους-έλλειψη οξυγόνου
  • Φόβος για πολύβουα μέρη-αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων
 Σωματικά Συμπτώματα
  • Δύσπνοια-αίσθηση πνιγμού
  • Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών
  • Τάση λιποθυμίας
  • Ζάλη και τρέμουλο
  • Αίσθημα βάρους στο στήθος, σαν να είναι πολύ βαρύ και θα πνιγεί
  • Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα
  • Εξάψεις-ρίγη και έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα
  • Ναυτία στο στομάχι και έντονη τάση προς εμετό


Τί θέλει να μας πει το σώμα μας

«Βοήθησέ με, δεν αντέχω άλλο», είναι πολύ πιθανόν αυτό που θα έλεγε το σώμα μας αν είχε στόμα και μέσω της κρίσης πανικού επιλέγει να μας μεταφέρει το μύνημά του. Κάτι έχουμε παραβλέψει, υπερτιμήσαμε ίσως τις αντοχές μας και τις δυνάμεις μας και δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία που θα έπρεπε στα συναισθήματά μας. Και έτσι ως αντίδραση, έρχεται η κρίση πανικού να μας κάνει να προσέξουμε περισσότερο το μέσα μας. Να καταλάβουμε τί μας οδήγησε εκεί και ως μιας μορφής ορίου να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Πώς αντιμετωπίζεται η Κρίση πανικού

Για να αντιμετωπίσουμε κάτι θα πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τί το προκάλεσε. Για τον καθένα που πάσχει από Κ.Π οι λόγοι είναι διαφορετικοί. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Κ.Π δημιουργούνται απ´το ίδιο το άτομο, απ´τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, τις εσωτερικές συγκρούσεις που πιθανόν να έχει. Όλα αυτά είναι αναγκαίο να τα κατανοήσει, έτσι ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο του εαυτού του και να μπορέσει να αλλάξει κάποια πράγματα στον τρόπο που σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Γιαυτό και η Ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη στις Κ.Π. Την αιτία μόνο μέσω προσωπικής εσωτερικής δουλειάς μπορούμε να την ανακαλύψουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή, κάτι το οποίο θα το κρίνει ο ειδικός.

Αν δούμε την κρίση πανικού ως μια ευκαιρία να γνωριστούμε με τον εαυτό μας τότε θα είναι η αρχή μιας πιο ποιοτικής ζωής που οι κρίσεις δεν θα έχουν χώρο πια.

Πηγή: jenny.gr (Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου