Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά απ’όλο τον κόσμο!



Η πιο ωραία γιορτή του χρόνου πλησιάζει κι εγώ ξεκίνησα από νωρίς να φουρνίζω και να δοκιμάζω καινούριες συνταγές. Έψαξα λοιπόν και βρήκα μερικές παραδοσιακές, κλασσικές γλυκές συνταγές που φτιάχνουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Αγγλία και στη Λατινική Αμερική!
Έχουν κόπο αλλά πιστέψτε με..αξίζει!



Linzeraugen – Αυστρία
Ξεκινάμε λοιπόν με τα Linzeraugen ή τα Linzer Cookies από την Αυστρία. Γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα και ζύμη από αμύγδαλο!

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 κούπα βούτυρο
  • 2/3 της κούπας αμύγδαλα (αλεσμένα στο μίξερ)
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1/4 κ.γ κανέλα
  • 1 αυγό
  • 2 1/2  κούπες αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 1 πρέζα αλάτι
  • μαρμελάδα για τη γέμιση (φράουλα ή βατόμουρο)
  • άχνη για το πασπάλισμα


Πώς το φτιάχνουμε:

  • Αλέθουμε τα αμύγδαλα με 1/4 καστανή ζάχαρη.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε και τη βανίλια.
  • Αφού ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αλεύρι,τα αμύγδαλα, το μπέϊκιν, το αλάτι, την κανέλα.
  • Πλάθουμε με τα χέρια μας καλά και όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το τυλίγουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη μας απ’το ψυγείο, παίρνουμε μια ποσότητα και με ένα πλάστη και λίγο αλεύρι ανοίγουμε τη ζύμη, να έχει πάχος 2-3 χιλιοστά. Κόβουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε με ένα κουπάτ.
  • Τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε 13-15 λεπτά.
  • Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν και ύστερα τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Έτοιμα!




Buche  de Noel-Γαλλία
Το πιο κλασσικό Γαλλικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό! Κορμός με σοκολατένια γέμιση!

Τι θα χρειαστούμε:
Για το παντεσπάνι:

  • 5 αυγά
  • 250 γρ. tant pour tant (125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο με 125.γρ άχνη ζάχαρη)
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 35 γρ. αλεύρι
  • 4 ασπράδια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το σιρόπι:
  • 1/2 κούπα νερό
  • 3 κ.σ ζάχαρη
  • φλύδα από 1  πορτοκάλι

Για τη γέμιση:

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 220 γρ. βούτυρο
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη

Πώς το φτιάχνουμε:
Για την κρέμα:

  • Λιώνουμε σε μπέν μαρί ή για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων την κουβερτούρα.
  • Χτυπάμε με ένα μίξερ το βούτυρο και ύστερα προσθέτουμε την άχνη σταδιακά.
  • Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα.

Για το παντεσπάνι:

  • Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τα 5 αυγά και το tant pour tant. Χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν αρκετά.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια και μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και ύστερα σε γρήγορη μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
  • Στο πρώτο μας μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
  • Ύστερα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε αυτό το μείγμα στα απράδια και ανακατεύω απαλά.
  • Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ριχό ταψάκι (35 * 40 εκ.) και αδειάζουμε το μέιγμα μας. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε μια νωπή πετσέτα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Με ένα πινελάκι βρέχουμε με το σιρόπι το παντεσπάνι (όχι να πανιάσει), απλώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια και με τη βοήθεια του Θεού και της πετσέτας ρολάρουμε το παντεσπάνι!! Θέλει προσοχή και ήρεμες κινήσεις για να μην μας σπάσει το παντεσπάνι.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα στον κορμό με μια σπάτουλα.
  • Με ένα πιρουνάκι κατά μήκος του ρολό φτιάχνουμε την όψη του κορμού.
  • Τέλος πασπαλίζουμε με την άχνη!


Makowiec – Πολωνία
Πραγματικά από τις πιο γευστικές συνταγές για ψωμί! Poppy Seed Bread λοιπόν από την Πολωνία με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς..

Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:

  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 3 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 240 γρ. γάλα
  • 2 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 4 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση παπαρουνόσπορου:

  • 250 γρ. παπαρουνόσπορο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1/4 της κούπας μέλι
  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 50 γρ. κάσιους
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 50 γρ. βερύκοκα ξερά
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κράνμπερις
  • 1 κ.σ. υγρή βανίλια

 Για το γλάσο:

  • 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα


Πώς το φτιάχνουμε:
Γέμιση με παπαρουνόσπορο:

  • Βράζουμε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά τον παπαρουνόσπορο για 45 λεπτά. Ανακατεύουμε τακτικά και προσέχουμε αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε με επιπλέον βραστό νερό.
  • Σε ένα μεγάλο σουρωτήρι τοποθετούμε μια πετσέτα και στραγγίζουμε τον παπαρουνόσπορο. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Θριματίζουμε τους ξηρούς καρπούς στο μίξερ (χωριστά τον καθένα) και κόβουμε τα βερίκοκα σε μικρά κομμάτια.
  • Αφού στεγνώσει ο παπαρουνόσπορος τον πολτοποιούμε στο μούλτι.
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια. Ύστερα προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κράνμπερις, τα βερίκοκα και τους ξηρούς καρπούς. Προσθέτουμε και τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε καλά.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη ζύμη:

  • Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και το βάζουμε σε ένα μπολ με τη μαγιά.
  • Χωρίζουμε τα αυγά. Σε ένα μπολάκι τους 2 κρόκους και 1 ολόκληρο αυγό και σε ένα άλλο τα 2 ασπράδια.
  • Σε ένα μέτριο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια, τους κρόκους, το βούτυρο και τέλος το γάλα με τη μαγιά. Ομογενοποιούμε το μείγμα στο μίξερ στη μέτρια ταχύτητα περίπου 5 λεπτά. Θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα ωστόσο θα είνα μια αρκετά ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε ψεκάσει με λάδι, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 2 ώρες περίπου να διπλασιαστεί.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια κι αφού αφρατέψουν τα προσθέτουμε στο μείγμα του παπαρουνόσπορου.
  • Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε να φύγει ο αέρας.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (η ποσότητα είναι για δύο ψωμάκια). Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης αφήνοντας περίπου 2-3 εκατοστά περιθώριο γύρω γύρω, γυρίζουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά της ζύμης και ύστερα ρολάρουμε για να φτιάξουμε το ψωμάκι μας.
  • Αλείφουμε την επιφάνειά του με αυγό.
  • Αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα το τοποθετούμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20-25 λεπτά στην τελευταία σχάρα, ύστερα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ακόμη μόνο με την κάτω αντίσταση. Συνολικά 50 λεπτά περίπου.
  • Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από την φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για το γλάσο ανακατεύουμε την όλα τα υλικά και όταν κρυώσει το ψωμάκι το αλείφουμε και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
  • Είναι πεντανόστιμο!!


Mince pies – Αγγλία
Έχουν σταφίδες, μήλο, κανέλα, τζίντζερ και όλα αυτά μέσα σε μια τραγανή υπέροχη ζύμη!

Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:

  • 1 1/2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
  • 5 κ.σ βούτυρο, παγωμένο κομμένο σε κύβους
  • 2 κ.σ μαργαρίνη, παγωμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3-4 κ.σ χυμό από 1 πορτοκάλι

Για τη γέμιση:

  • 3 πράσινα μήλα, κομμένα σε κυβάκια
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες
  • 1/2 κούπα ξανθές σταφίδες
  • 1/2 κούπα κράνμπερις
  • 1/2 κούπα βερύκοκα αποξηραμένα
  • 1 χούφτα πεκάν (προεραιτικά)
  • 3/4 της κούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κ.σ τζίντζερ σκόνη
  • 3-4 κ.σ κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1/4 της κούπας brandy ή ρούμι
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 υγρή βανίλια
  • 2 κ.σ βούτυρο


Πώς το φτιάχνουμε:
Γέμιση:

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη βανίλια και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για  20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Ζύμη:

  •  Βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, την άχνη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε ελάχιστα (δεν θέλουμε να λιώσει το βούτυρο, θέλουμε να υπάρχουν κομματάκια βουτύρου μέσα στη ζύμη μας).
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο και το χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Το βγάζουμε από το μίξερ, το τοποθετούμε σε μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Η ζύμη θα είναι θριματιστή μην σας ανησυχήσει αυτό.
  • Ύστερα από μια ώρα ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης με πάχος 2 χιλιοστά και κόβουμε με ένα στογγυλό κουπάτ για να φτιάξουμε την βάση της τάρτας. Ύστερα με ένα κουπάτ σε σχήμα αστεριού κόβουμε για να φτιάξουμε το καπάκι της τάρτας.
  • Αλευρώνουμε το ειδικό ταψάκι για μάφιν και τοποθετούμε τις στρογγυλές βάσεις, προσθέτουμε σε κάθε ταρτάκι 1-2 κ.γ γέμιση και κλείνουμε με το αστεράκι. Αλείφουμε με αυγουλάκι την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
  • Μόλις κρυώσουν πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!



Schokoladenbrot – Γερμανία
Μπουκίτσες από θριμματισμένη κουβερτούρα, αμύγδαλο και φουντούκι. Όταν δοκιμάσετε θα καταλάβετε!!

Τι θα χρειαστούμε:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. ωμά αμύγδαλα ή φουντούκια
  • 6 αυγά
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. επιπλέον κουβερτούρα για την επικάλυψη
  • αποξυραμένα φρούτα και αμύγδαλα για τη διακόσμηση

Πώς θα το φτιάξουμε:

  • Θριματίζουμε στο μούλτι την κουβερτούρα και τους ξηρούς καρπούς.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ύστερα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, την θριματισμένη κουβερτούρα και τους ξηρούς καρπούς.
  • Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα απλώνοντας να πάει παντού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά.
  • Παράλληλα λιώνουμε την κουβερτούρα για την επικάλυψη. Το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω τη λιωμένη κουβερτούρα.
  • Διακοσμούμε με αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ύστερα το κόβουμε σε κομματάκια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.


Alfajores – Λατινική Αμερική
Μπισκότα με καραμέλα γάλακτος… Απόλαυση!

Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:

  • 100 γρ.βούτυρο
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 90 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ μπέϊκιν
  • 1 κ.γ υγρή βανίλια
  • 1 κ.γ λικέρ (brandy, ρούμι, κλπ)
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα


Πώς το φτιάχνουμε:

  • Βράζουμε το ζαχαρούχο 2,5-3 ώρες για να φτιάξουμε την καραμέλα γάλακτος. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε.
  • Προσθέτουμε το λικέρ και τη βανίλια.
  • Ανακατεύουμε τα αλεύρια και το μπέϊκιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη περίπου 1 χιλιοστό και κόβω με μικρό- μεσαίο στρογγυλό κουπάτ. Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 15 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε ύστερα με την καραμέλα γάλακτος φτιάχνοντας σαντουϊτσάκια.



Εύχομαι να έχετε καλές γιορτές!!
Πολλά φιλιά!


Πηγή: ingolden.gr