Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Νιώθεις κουρασμένη; Μάθε τι φταίει...



Το μόνο που θέλετε όταν επιστρέφετε στο σπίτι, είναι να ξαπλώσετε στον καναπέ και να μην ξανασηκωθείτε. Γιατί, όμως, τέτοια κούραση; Οφείλεται μόνο στην έλλειψη ύπνου ή μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα; Ανακαλύψτε 10 πιθανούς ενόχους που αισθάνεστε διαρκώς καταβεβλημένη, και δείτε πώς θα επανακάμψετε πιο δυναμική από ποτέ!


Άσκηση & διατροφή
Οι ειδικοί λένε ότι βασικοί λόγοι που οι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες αισθάνονται συνεχώς εξάντληση, είναι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η παντελής απουσία άσκησης. Δοκιμάστε να κάνετε τις εξής αλλαγές στη ζωή σας και δείτε πώς θα νιώθετε μετά από έναν μήνα...


  1. Διατροφή: Αποφύγετε την καφεΐνη και τη ζάχαρη, και προτιμήστε χυμούς και πράσινο τσάι. Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη και, φυσικά, αποφύγετε το junk food.
  2. Ώρες ύπνου: Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν πέσετε για ύπνο, και προσπαθήστε να κοιμάστε επαρκώς.
  3. Γυμναστική: Αν κάνετε γυμναστική, προσπαθήστε να έχετε ολοκληρώσει το πρόγραμμά σας τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, για να μην σας δημιουργήσει υπερένταση. Αν δεν κάνετε γυμναστική, έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσετε με 4 μισάωρα περπατήματα ανά εβδομάδα, τα οποία σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε.


Προβλήματα υγείας
Η χρόνια κόπωση μπορεί να συνδέεται με μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Για να διαπιστώσετε αν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ωστόσο, οι συνήθεις ύποπτοι της κούρασης είναι:


  1. Αναιμία: Πολύ συχνά, τα άτομα με αναιμία νιώθουν κόπωση, ιδιαίτερα γυναίκες και ακόμη περισσότερο όσες υποφέρουν από δυσμηνόρροια. Με μία απλή εξέταση αίματος μπορείτε να διαπιστώσετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και να διορθώσετε το πρόβλημα με διατροφή πλούσια σε σίδηρο (ή με συμπληρώματα σιδήρου).
  2. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Πολλές φορές, η κόπωση είναι σύμπτωμα της έλλειψης θρεπτικών συστατικών και ειδικά καλίου. Μπορεί να βρεθεί εύκολα με εξετάσεις αίματος.
  3. Προβλήματα θυρεοειδούς: Αν πάσχετε είτε από υπερθυρεοειδισμό είτε από υποθυρεοειδισμό, μπορεί να αισθάνεστε συχνά κουρασμένη. Με ειδικές εξετάσεις αίματος, ο γιατρός σας θα ανακαλύψει αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα σας καθοδηγήσει για το πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
  4. Διαβήτης: Όσοι νοσούν από διαβήτη, παραπονιούνται συχνά ότι δεν νιώθουν καλά. Αν είστε συνεχώς κουρασμένη, θολώνει η όρασή σας ή έχετε πολλά ούρα, ίσως πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος.
  5. Κατάθλιψη: Αν η εξάντληση που νιώθετε, συνοδεύεται από αισθήματα θλίψης και ανορεξία, αν τίποτα δε μπορεί να σας δώσει πραγματική χαρά, ίσως βιώνετε κατάθλιψη και θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.
  6. Αποφρακτική άπνοια: Αν κάθε πρωί ξυπνάτε και είναι σαν να μην έχετε κοιμηθεί καθόλου, ζητήστε από τον σύντροφό σας να παρατηρήσει αν κατά τη διάρκεια του ύπνου αναπνέετε κανονικά ή ροχαλίζετε. Στη δεύτερη περίπτωση, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας κατευθύνει με ειδικές εξετάσεις.
  7. Αδιάγνωστη καρδιοπάθεια: Ιδιαίτερα στις γυναίκες, η κούραση μπορεί να συνδέεται με κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν, αν κουράζεστε με ασκήσεις που κατά τα άλλα είναι εύκολες ή αν νιώθετε δυσάρεστα ενώ ασκείστε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιου καρδιακού προβλήματος. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας.


Πηγή: mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου