Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

25η Μαρτίου ημέρα έναρξης της Επανάστασης..



Ημέρα εθνικής ανάτασης σήμερα και μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας. Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Η σπίθα του Αγώνα για τη λευτεριά που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και επεκτάθηκε στην Στερεά Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εθνική γιορτή.

Πώς ωστόσο καθιερώθηκε η 25η Μαρτίου ως η επίσημη ημερομηνία για την μεγάλη αυτή γιορτή του Έθνους;

Η συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης προτάθηκε για πρώτη φορά το 1834 από τον Παναγιώτη Σούτσο, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σύμφωνα με προφητείες των μοναχών του Μεγάλου Σπηλαίου, σε υπόμνημα που είχε συντάξει στα γαλλικά και το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου.

Η πρώτη φορά που τιμήθηκε επίσημα η γιορτή του νεοσύστατου ελληνικού έθνους ήταν το 1836, στον γάμο του Βασιλιά Όθωνα με την Αμαλία, με την κοπή ενός χάλκινου μεταλλίου. Σε αυτό εικονίζεται η θρυλική σκηνή, με τον Γερμανό να κρατά υψωμένη σημαία και σταυρό και δύο ένοπλους αγωνιστές σε κίνηση ορκωμοσίας ή χαιρετισμού. Φέρει την επιγραφή «ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤ. 1821».

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 της Κυβέρνησης Όθωνος και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει αμφισβητηθεί στο παρελθόν και έχει χαρακτηρισθεί ως μύθος, όπως και πολλά γεγονότα της Επανάστασης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει καμιά ιστορική πηγή στην οποία να έχει καταγραφεί μια τέτοια επαναστατική πράξη στις 25 Μάρτη».

Τυπικά όμως, η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης (κατά το πρότυπο της Γαλλικής Επανάστασης), ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα.

Πηγή: koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου