Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Κόψε το κάπνισμα χωρίς να παχύνεις...




Το πως δε θα παχύνεις αν κόψεις το κάπνισμα δεν είναι μόνο δικός σου φόβος. Οι περισσότεροι καπνιστές αναβάλουν τη διακοπή του καπνίσματος υποκύπτοντας στην ιδέα ότι σύντομα δε θα χωράνε στα ρούχα τους. Χωρίς να είναι εντελώς ψέμα –πράγματι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί τους πρώτους μήνες να συνοδεύεται από μια μικρή αύξηση του βάρους- υπάρχουν τρόποι για να κόψεις το τσιγάρο και να μην παχύνεις!

Άρχισε να κινείσαι…

Στο πως δε θα παχύνεις αν κόψεις το κάπνισμα η μόνη απάντηση είναι συνδυάζοντας την άσκηση με τη διατροφή. Όχι δεν εννοούμε ότι εκτός από τη στέρηση του τσιγάρου πρέπει ταυτόχρονα να αδυνατίσεις και να πας γυμναστήριο (άλλωστε υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι οι σημαντικές προσπάθειες στη ζωή μας καλό είναι να μη γίνονται ταυτόχρονα). Το μυστικό είναι ο συνδυασμός αυξημένης φυσικής δραστηριότητας με πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Όταν αναφερόμαστε σε αύξηση της φυσικής δραστηριότητας δεν μιλάμε απαραίτητα για οργανωμένη άσκηση, αλλά για φυσική δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει και ως υποκατάστατο της μηχανικής συνήθειας του καπνίσματος. Μπορείς, για παράδειγμα, να καθιερώσεις την υγιεινή συνήθεια μετά το φαγητό να βγαίνεις για έναν χαλαρό περίπατο για 15 – 30 λεπτά ή κάθε φορά που σε κατακλύζει η επιθυμία να καπνίσεις να σηκώνεσαι από τον καναπέ, να βγαίνεις απ’ το σπίτι και να κάνεις το γύρο του τετραγώνου ή να ξαπλώνεις σε ένα στρωματάκι και να κάνεις 30 κοιλιακούς! Έτσι σταδιακά θα αντικαταστήσεις ψυχολογικά (και πρακτικά) μια αρνητική συνήθεια με μια θετική. Αν πάντως έχεις στο μυαλό σου να κόψεις το κάπνισμα και παράλληλα να ξεκινήσεις ένα σπορ ή μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά και σε κρατά απασχολημένη, τότε εννοείται πως δεν πρέπει να διστάσεις στιγμή.  Απλά θυμήσου: να είναι κάτι που σου αρέσει πολύ.

Ξέρεις ότι… η έντονη επιθυμία για ένα τσιγάρο διαρκεί επτά λεπτά της ώρας. Αν αντισταθείς αυτά τα επτά λεπτά, η ανάγκη να καπνίσεις θα φύγει απ’ το μυαλό σου.


Μη φοβάσαι τη ζυγαριά

Δεν θα πούμε ψέματα. Όταν κόψεις το κάπνισμα ενδέχεται να πάρεις λίγα κιλά – σκέψου όμως πως αυτό είναι το ελάχιστο αντίτιμο για το καλό που θα κάνεις στην υγεία σου (και την ομορφιά σου και τις προσπάθειες για αντιγήρανση!) με τη διακοπή του καπνίσματος.

Η διατροφική προσέγγιση στο πως δε θα παχύνεις αν κόψεις το κάπνισμα συνοψίζεται στις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

- Επιδίωξε να τρως τακτικά (π.χ. κάθε 3 – 4 ώρες) στη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα φαγητό ή σνακ που ετοιμάζεις μόνη σου. Προτίμησε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στον οργανισμό σου και γλιτώνεις τις λιγούρες.

- Ένα μυστικό για τον έλεγχο του βάρους είναι να επικεντρώνεσαι σε αυτά που μπορείς να φας και όχι σε αυτά που «απαγορεύονται». Γέμισε το ψυγείο (στο σπίτι και στο γραφείο) με ποικιλία πολύχρωμων φρούτων, γιαούρτια χαμηλών λιπαρών και λαχανικά, όπως αγγούρι, καρότα, φύλλα μαρουλιού ή αντίβ (σικορέ) στα οποία θα καταφεύγεις για τσιμπολόγημα.

- Στα κύρια γεύματα προτίμησε όσπρια, άπαχα κρέατα και ψάρι με λαχανικά και περιόρισε τις μερίδες των δημητριακών προϊόντων – και προτίμησε να είναι ολικής άλεσης.

- Έχε πρόχειρα σνακ για τσιμπολόγημα με λίγες θερμίδες. Η ιδανική επιλογή είναι μπαστουνάκια από αγγούρι, καρότο, σέλινο ή μεγάλα κομμάτια ωμών λαχανικών (όπως το κόκκινο και λευκό λάχανο) τα οποία μπορείς να περιχύσεις με άφθονο λεμόνι ή λίγο ξύδι μπαλσάμικο και να τα τσιμπολογάς κάθε φορά που θέλεις να καπνίσεις ή να βάλεις κάτι στο στόμα σου.

- Μια καλή ιδέα που μειώνει την όρεξη είναι να πίνεις 1 – 2 ποτήρια νερό ή κάποιο ρόφημα χωρίς ζάχαρη 10 – 20 λεπτά πριν ή μετά κάθε γεύμα ή σνακ.

- Αν θέλεις οπωσδήποτε γλυκό διάλεξε ένα με περιορισμένες θερμίδες όπως ζελέ ή κρέμα καραμελέ (ιδέα: φτιάξε την κανονική ποσότητα και συνταγή και μοίρασέ τη στα διπλάσια μπολ κόβοντας έτσι στη μέση τις θερμίδες κάθε γλυκού). Εναλλακτικά μπορείς να φας μια μπάρα δημητριακών, που εκτός απ’ τη γλυκιά της γεύση θα ενισχύσει τον οργανισμό σου με βιταμίνες και φυτικές ίνες.

- Και τέλος, βούρτσιζε τα δόντια σου μετά από κάθε γεύμα για να μειωθεί η επιθυμία για γλυκό ή/και τσιγάρο.


Πηγή: http://www.helloladies.gr/ygeia/ygeias-mystika/pos-de-tha-paxineis-an-kopseis-to-kapnisma/2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου