Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Φαγητό έξω: Τι να κάνεις όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα



Βρίσκεστε σε πρόγραμμα μείωσης βάρους και όταν φίλοι σας καλούν για φαγητό σκαρφίζεστε μια δικαιολογία για να το αποφύγετε; Επειδή σίγουρα στο τέλος έρχεστε σε μειονεκτική θέση με αυτό το αθώο ψέμα, προτείνουμε παρακάτω μερικές λύσεις για να «βγείτε από τα δύσκολα»


Lunch break με φίλο ή συνάδελφο:

Συνήθως ο χρόνος που ξεκλέβει κάποιος από την εργασία του για φαγητό είναι περιορισμένος. Προτιμήστε λοιπόν μικρά και ελαφριά γεύματα, προκειμένου να μην επιβαρύνουν την ενέργειά σας στη συνέχεια αλλά και την διαδικασία της πέψης αν αναγκαστείτε να τα καταναλώσετε γρήγορα.

Σε μικρά café ή ταχυφαγεία μπορείτε να παραγγείλετε:

Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μια φέτα τυρί, μια φέτα γαλοπούλα και φύλλα μαρουλιού ή/και ντομάτας. Εναλλακτικά δοκιμάστε αραβική πίτα ή τορτίγια ή μια μικρή μπαγκέτα ολικής.
2 φέτες πολύσπορου ψωμιού με τόνο και τριμμένα λαχανικά. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά, ντομάτα, ρίγανη και 2-3 ψιλοκομμένες ελιές.
Σε περίπτωση που υπάρχει διαθεσιμότητα, μπορείτε να παραγγείλετε σαλάτα τύπου Ceasar's ή ρόκα παρμεζάνα ή τονοσαλάτα/κοτοσαλάτα. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας σερβίρουν την σος χωριστά, ώστε να προσθέσετε ο ίδιος ελαιόλαδο και μυρωδικά ή 1-2 κουταλιές από την σος που προσφέρεται με το γεύμα. Συνοδέψτε με μια λεπτή φέτα ψωμί ή 1-2 κριτσίνια ή 2-3 κουταλιές κρουτόν ολικής άλεσης.

Επαγγελματικό γεύμα ή γεύμα με φίλους:

Σε περίπτωση που αυτή η έξοδος είναι προγραμματισμένη, συνίσταται να έχετε καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι (μπορεί και όπως τα παραπάνω) έτσι ώστε να έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε ένα κυρίως πιάτο το βράδυ, χωρίς να επιβαρύνετε το σώμα σας με επιπλέον θερμίδες .

Σε εστιατόριο:

Η σαλάτα πρέπει να είναι πάντα το πρώτο σας μέλημα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα να την μοιραστείτε με κάποιον συνδαιτυμόνα, φροντίστε ώστε να επιλέξετε ένα πιάτο που να έχει σαν βάση του τα λαχανικά. Συνδυάστε στην συνέχεια μια μερίδα ψητό κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι με συνοδεία ρυζιού ή πουρέ ή μια λεπτής φέτας ψωμιού ολικής άλεσης
Τα μακαρόνια ή το ρυζότο αποτελούν ακόμα μια καλή επιλογή, πάντα σε συνδυασμό με σαλάτα. Αποφύγετε τα περιττά λίπη, όπως για παράδειγμα την κρέμα γάλακτος και προσπαθήστε να επιλέξετε ένα πιάτο με λαχανικά και κοτόπουλο ή τυρί ή με λαχανικά και θαλασσινά.

Σε περίπτωση που η έξοδος για φαγητό δεν ήταν προγραμματισμένη και έχετε ήδη καταναλώσει το κύριο γεύμα σας, μην πανικοβάλλεστε! Επιλέξτε μια σαλάτα, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω ή δοκιμάστε ψητά λαχανικά με χαλούμι σχάρας που εκτός από μια εύγεστη επιλογή, είναι και πολύ διαδεδομένο πιάτο στα εστιατόρια.

Και τέλος...Σε πόσους δεν έχει τύχει μια άρτια διατροφικά ημέρα να έχει καταλήξει σε νύχτας οινοποσίας;

Και επειδή το στομάχι σίγουρα διαμαρτύρεται, προσπαθήστε να αποφύγετε τις κρέπες και τα γλυκά και επιλέξτε ένα γεύμα από την καντίνα της περιοχής! Ένα μικρό σάντουιτς με καλαμάκια κοτόπουλο και λαχανικά ή 2 καλαμάκια χοιρινά με μια αλάδωτη πίτα, αποτελούν την ιδανική λύση.
Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό είναι απόλαυση! Κανένας δεν πάχυνε από ένα επιπλέον γεύμα έξω ή μια από μια φορά που έφαγε κάτι παραπάνω μετά από ξενύχτι. Απολαύστε τη ζωή, μην στερήστε τις κοινωνικές συναναστροφές για χάριν μιας αυστηρής δίαιτας. Όσο βιώνετε ενοχικά τα γεύματά σας, το στρές που προκαλείτε στο σώμα σας, ίσως και να αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη η οποία σχετίσετε με την εναπόθεση λίπους. Οι διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που αλλάζουν το σώμα μας και αφορούν στην καθημερινότητά μας, όχι μόνο στην διατροφή αλλά και στην άσκηση. Φροντίστε λοιπόν την διατροφή σας και την φυσική σας κατάσταση με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, προκειμένου να εξασφαλίσετε ποιότητα ζωής όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου κ. Ζουμπανέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου