Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η μαύρη σοκολάτα, οι φράουλες και το κρασί προστατεύουν από τον διαβήτη




Σύμφωνα με μία νέα μελέτη , τα άφθονα φλαβονοειδή μπορεί να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση της νόσου. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτών και υπάρχουν σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, το τσάι, το κόκκινο κρασί και την σοκολάτα. Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική κατανάλωσή τους με προστασία από άλλα νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου και η άνοια. Η νέα μελέτη έδειξε ότι την μεγαλύτερη προστασία από τον διαβήτη παρέχουν οι ανθοκυανίνες και οι φλαβόνες υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα στις φράουλες, τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα και τα μούρα.

Άλλες καλές πηγές τους είναι τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινο ή μωβ χρώμα, καθώς και η μαύρη σοκολάτα. Την μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition», πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και το King’s College του Λονδίνου (KCL). Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 2.000 υγιείς γυναίκες οι οποίες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς αιματολογικές εξετάσεις. Όσες κατανάλωναν άφθονες ανθοκυανίνες και φλαβόνες είχαν χαμηλότερη αντοχή στην ινσουλίνη και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο (έτσι λέγεται επιστημονικά η ρύθμιση του σακχάρου).

Επιπλέον, όσες έτρωγαν τις περισσότερες ανθοκυανίνες είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα φλεγμονής η οποία, όταν είναι χρόνια, μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη. Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εντίν Κάσιντυ, καθηγήτρια Διατροφής στο UEA, η νέα μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες που διερευνούν πως μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή.
Πάντως οι ειδικοί συνιστούν να μην γίνεται αλόγιστη κατανάλωση των τροφίμων που περιέχουν ανθοκυανίνες και φλαβόνες, ιδίως σοκολάτας και κόκκινου κρασιού, διότι περιέχουν τόσο πολλές θερμίδες ώστε εύκολα μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία, που αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη.

Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου