Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

11 σημάδια που προειδοποιούν ότι έρχεται η εμμηνόπαυση



Έχετε σκεφτεί ποτέ, πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια της άφιξης της εμμηνόπαυσης; Μπορεί να βρίσκεστε στην ηλικία που συνήθως σταματάει η περίοδος αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία προειδοποιούν για αυτό. Το επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε είναι ουσιαστικά ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο καλείστε να απαντήσετε με ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Εξηγεί επίσης τι σημαίνει το κάθε σύμπτωμα που σας παρουσιάζεται και πόσο κοντά είστε στην εμμηνόπαυση.


Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά το βαθμό στον οποίο επηρεάζονται από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα παρακάτω ερωτήματα θα σας δώσουν μια ιδέα του είδους των σύμπτωματων που ενδέχεται ν’αντιμετωπίσετε,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τ’αντιμετωπίσετε οπωσδήποτε.Όσα περισσότερα «ναί» πείτε σ’αυτά τα ερωτήματα,τόσο περισσότερο θα’ χετε να ωφεληθείτε από κάποια θεραπευτική αγωγή. Αν αρχίσετε να παρατηρείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μην ανησυχήσετε. Η κλιμακτήριος είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας.
Αν τα συμπτώματα σας είναι ενοχλητικά, αποταθείτε σε γιατρό. Καθώς θα διαβάζετε αυτά τα ερωτήματα,να θυμάστε ότι σε πολλές γυναίκες τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν εντελώς.

1. Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας ;
Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης,οι τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

2. Εχετε εξάψεις ;
Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70 % των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται για καμπόσα χρόνια.

3. Ιδρώνετε την νύχτα ;
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε χρειάζεται ν’αλλάζετε σεντόνια και νυχτικά ;

4. Εχετε ξηρότητα ή ερεθισμό στον κόλπο ;
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει να γίνει ξηρότερος, να’χει φαγούρα και να’ναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις.

5.  Έχετε ίλιγγους και ταχυπαλμίες ;
Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι κι οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

6. Έχετε προβλήματα κατά την ούρηση ;
Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα,προκαλώντας πόνο κατά την ουρηση,συχνουρία και ακράτεια ούρων.

7.  Αισθάνεστε κατάθλιψη χωρίς λόγο;
Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση τους.Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει, σε οιστρογονοπενία,μπορει όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών

8. Νιώθετε πιο ανήσυχη και ευερέθιστη ;
Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία ,ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και απώλεια εμπιστοσύνης, ενδέχεται να οφείλονται σ’ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων,ή κόπωση και το στρες.

9. Εχετε χάσει το ενδιαφέρον για το σεξ ;
Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφο σας.

10.  Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ;
Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις, στις εξάψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα.

11.  Έχετε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα ;
Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα,μεταξυ των οποίων και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.


Του Κωνσταντίνου Ι.Αργυράκη M.D
Χειρουργού Γυναικολόγου Μαιευτήρα
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής “La Sapienza “Ρώμης


Πηγή: http://iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου