Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Πρόπολη..... το θαύμα της μέλισσας




Πρόπολη

Παρατηρώντας την περίεργη ουσία που οι μέλισσες τοποθετούσαν στην είσοδο της κυψέλης-πόλη τους για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς την ονόμασαν πρόπολη- προ της πόλης-προσδίδοντάς της με τον πιο εύστοχο τρόπο την αμυντική της ιδιότητα…. σήμερα διεθνώς η πρόπολη κρατάει το σοφό αυτό όνομα “propolis” θυμίζοντάς μας τις ιδιότητες της οι οποίες συντελούν: στην προ-φύλαξη και προ-στασία της κυψέλης-πόλης και των κατοίκων της από πάσης φύσεως εχθρούς…..
Ας δούμε λοιπόν τι είναι η πρόπολη…..
τα φυτά καλύπτουν τα μπουμπούκια τους και τα τρυφερά τους φύλλα για να τα προστατεύσουν από κάθε είδους επίθεση με μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη….
αυτή τη ρητινώδη μεμβράνη συλλέγουν οι μέλισσες νωρίς την άνοιξη από….. ιτιές (το 95% των φυτικών συστατικών της πρόπολης στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης συλλέγουν οι μέλισσες από τις Ιτιές και τις λεύκες).
Οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για να:
α) να στεγανοποιούν την κυψέλη τους χρησιμοποιώντας την σαν στεγανωτικό υλικό σφραγίζοντας τυχόν χαραμάδες, ρωγμές και οπές στα τοιχώματα της….
β) να προετοιμάσουν τα βασιλικά δωμάτια στα οποία θα γεννήσει η βασίλισσα
γ) για να αποστειρώσουν την κυψέλη τους από κάθε μολυσματική ασθένεια….

Η πρόπολη αποτελείται από: γύρη, αιθέρια έλαια, κερί, ρητίνες και βάλσαμα, διάφορες ουσίες οργανικές και ανόργανες
Είναι πλούσια σε: αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιοφλαβίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη, Β3, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, πυρίτιο, κάλιο, φώσφορο.

Σε τι κάνει καλό:

- έχει ισχυρή δράση έναντι του βακτηρίου της φυματίωσης,
- βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών,
- είναι μια ανώτερη και αστήρευτη πηγή ενέργειας και αντοχής,
- δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς έχει μερίδιο ευθύνης και στην έμφυτη και στην επίκτητη ανοσία,
- βοηθάει στην ίαση: των ηλιακών εγκαυμάτων και πάσης φύσεως εγκαυμάτων, των αλλεργιών, των παθήσεων και φλεγμονών των ματιών, της ελκώδους ουλίτιδας, της ελκώδους στοματίτιδας, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, του άσματος και της χρόνιας πνευμονίας, της φαρυγγίτιδας, των γυναικολογικών παθήσεων (όπως οξείες κολπίτιδες, καταπολέμηση του παράσιτου Giardia intestinalis), των ιώσεων και μυκητιάσεων.


Αυτή είναι η πρόπολη και οι ιδιότητες της, ο βιολόγος Roch Domerego και ο γιατρός Théodore Cherbuliez λένε: “η ομάδα των προϊόντων της μέλισσας είναι μια αστήρευτη και απίστευτη πηγή ενέργειας,με ανυποψίαστες ευεργετικές αρετές και ιδιότητες για την υγεία."

http://herbsnbeauty.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου