Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Σπάνια νόσος έχει μετατρέψει 15χρονη κοπέλα σε «ωραία κοιμωμένη»



Οι γονείς της και οι φίλοι της την αποκαλούν «Ωραία Κοιμωμένη» αλλά η ζωή της δεν είναι καθόλου παραμυθένια. Η 15χρονη Βρετανίδα Λουίζα Μπ. πάσχει από μια σπάνια νόσο που την κάνει να κοιμάται επί ημέρες, κάποιες φορές έως και δύο εβδομάδες συνεχόμενα.

Χάνει τις σχολικές εξετάσεις, τα μαθήματα χορού και άλλες δραστηριότητες, ενώ κάποια στιγμή έχασε οικογενειακές διακοπές μίας εβδομάδας διότι κοιμόταν συνέχεια.

Οι γιατροί έχουν διαγνώσει ότι πάσχει από το Σύνδρομο Kleine-Levin, ή Σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, κατά το οποίο οι πάσχοντες πέφτουν σε βαθύ ύπνο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Το σύνδρομο εμφανίστηκε στη Λουίζα μετά από μία εβδομάδα με γρίπη, το 2008.

«Μετά από αυτό έδειχνε εξαντλημένη και δεν φαινόταν να καλυτερεύει. Άρχισε να αποκοιμιέται στο σχολείο και να μιλά ασυνάρτητα, όπως μιλά κάποιος στον ύπνο του» δηλώνει η μητέρα της.

Στα διαστήματα ανάμεσα στους ύπνους ήταν μια χαρά, γεγονός που αρχικά έκανε τον περίγυρό της να μην την πιστεύει όταν έδειχνε κοιμισμένη. Στη συνέχεια, όμως, άρχισε να κοιμάται για δέκα ημέρες συνεχόμενες. Οι γονείς της προσπαθούσαν να τη σηκώνουν με το ζόρι για να φάει και να την πάνε στην τουαλέτα, και όλο αυτό το διάστημα η κοπέλα ήταν μισοκοιμισμένη και ψεύδιζε ασυναρτησίες.

Τελικά οι γιατροί στο St. George's Hospital στο Tooting διέγνωσαν το Σύνδρομο Kleine-Levin. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή περιοδικής υπερυπνίας, στην οποία οι πάσχοντες έχουν περιόδους παρατεταμένου ύπνου.

Οι γιατροί δεν ξέρουν τι το προκαλεί, αν και πιστεύουν ότι σχετίζεται με κάποια δυσλειτουργία του υποθαλάμου, του τμήματος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη και τον ύπνο.

Είναι συχνότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες και συνήθως εξαφανίζεται κατά την ενηλικίωση, ενώ μεταξύ των περιόδων ύπνου ο πάσχων είναι εντελώς καλά.

Παρά την ελπίδα ότι με την ενηλικίωση το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, οι γονείς της Λουίζας στεναχωριούνται διότι χάνει μεγάλο μέρος της ζωής της, ενώ επίσης ανησυχούν για το μέλλον της, καθώς δεν είναι σε θέση να δίνει κανονικά τις εξετάσεις στο σχολείο και να πάρει τα απαραίτητα διπλώματα.

Πηγή:
Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου