Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

10 υγιεινά βότανα που «μυρίζουν» καλοκαίρι



Τα φρέσκα βότανα ευδοκιμούν όταν ο καιρός είναι ζεστός, οπότε αυτή η εποχή είναι η ιδανική να τα προσθέσετε στα πιάτα σας και να εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φρέσκων μυρωδικών και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να «αρωματίσετε» φυσικά τα πιάτα σας. Η εξαιρετική τους γεύση και η ευεργετική επίδρασή τους στην υγεία μας, είναι δύο καλοί λόγοι για να χρησιμοποιούμε φρέσκα βότανα.

Τα βότανα ενισχύουν τη γεύση του φαγητού, χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη αλατιού και πολλά από αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά των ασθενειών. Τα φρέσκα βότανα ευδοκιμούν όταν ο καιρός είναι ζεστός, οπότε αυτή η εποχή είναι η ιδανική να τα προσθέσετε στις συνταγές σας.
Ας δούμε λοιπόν τα 10 καλύτερα για το καλοκαίρι.

Δενδρολίβανο
Μιας και το καλοκαίρι τα ψητά στη σχάρα είναι ιδιαίτερα αγαπητά, το δενδρολίβανο είναι η ιδανική «συντροφιά» τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι μαρινάδες που περιέχουν ορισμένα βότανα όπως το δενδρολίβανο, μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη καρκινογόνων ουσιών στα ψητά κρέατα.
Το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά φαγητά, από σούπες και ψητά, μέχρι σε λαχανικά και επιδόρπια και στο ψωμί.

Δυόσμος
Ένα μεγάλο ποτήρι παγωμένο τσάι, είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι και προσθέτοντας λίγο φρέσκο δυόσμο το καθιστάτε επιπλέον αναζωογονητικό. Ο δυόσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από πιάτα, αλμυρά και γλυκά. Δοκιμάστε τον σε spring rolls, προσθέστε τον σε σαλάτες ή συνοδεύστε τον με καρπούζι για ένα απλό επιδόρπιο.
Κρατήστε τον δυόσμο φρέσκο για περισσότερο καιρό, κόβοντας τα άκρα και αποθηκεύοντας το μάτσο όρθιο σε ένα ποτήρι νερό.

Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό. Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και ακόμη πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Τι καλύτερο από τις απλές γεύσεις μιας σαλάτας από φρέσκια ντομάτα και βασιλικό; Πάντως ο βασιλικός έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να ενισχύσετε τη γεύση του φαγητού σας εκτός από τα συνηθισμένα. Για παράδειγμα δοκιμάστε βασιλικό με βαλσάμικο ξύδι πάνω από φράουλες. Ο βασιλικός δίνει περισσότερη γεύση όταν προστίθεται την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε το μαγείρεμα να μην αλλοιώνει το άρωμά του.

Άνηθος
Ο άνηθος μπορεί να μην είναι μέσα στις πρώτες επιλογές των καλοκαιρινών βοτάνων, αλλά… κερδίζει το παιχνίδι όταν μιλάμε για γεύση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσετε τον άνηθο στη διατροφή σας. Ταιριάζει με το ψάρι (ο σολομός είναι μια εξαιρετική επιλογή), το κοτόπουλο, τις πατάτες, τις σαλάτες, αλλά και τα ζυμαρικά.

Ρίγανη
Μισό κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης ρίγανης, έχει τόσα αντιοξειδωτικά, όσο 3 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι. Δοκιμάστε να προσθέσετε ρίγανη σε ένα ψημένο σάντουιτς με τυρί. Η φρέσκια ρίγανη μπορεί να αποξηραθεί και να χρησιμοποιείται όλο το χρόνο.
Θυμάρι
Το θυμάρι βρίσκεται επίσης ψηλά στη λίστα των τροφίμων με αντιοξειδωτική δράση. Χρησιμοποιείται συχνά σε μπουκέτο, δηλαδή σε δέσμη νωπών ή αποξηραμένων βοτάνων όπως ο μαϊντανός και η δάφνη. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες, βραστά και κοκκινιστό κρέας. Το καλοκαίρι τα φρέσκα φύλλα θυμαριού χαρίζουν μοναδική γεύση στο ψάρι και τα λαχανικά.

Κόλιανδρος
Έχετε δοκιμάσει κόλιανδρο στη μεξικανική και την ταϊλανδέζικη κουζίνα, αλλά αυτό το βότανο κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες εθνικές κουζίνες. Χρησιμοποιείται καλύτερα φρέσκος και προστίθεται στα πιάτα, ακριβώς πριν το σερβίρισμα. Ταιριάζει τέλεια σε σάλτσες, αλλά και σε καλοκαιρινά πιάτα, σε φρουτοσαλάτες και σαλάτες λαχανικών.

Σχοινόπρασο
Το σχοινόπρασο (ή τσάιβ) είναι από αυτά τα βότανα που πραγματικά πάνε με όλα. Θα το συναντήσετε σε σαλάτες, άπαχα κρέατα και λαχανικά. Όλα γίνονται πιο νόστιμα, απλά με αυτή τη μικρή προσθήκη. Δοκιμάστε το σε ψητές πατάτες και γενικά σε πολλά ψητά φαγητά. Προσθέστε επίσης σχοινόπρασο στην αγαπημένη σας συνταγή μπισκότων, απλά ρίχνοντας λίγο στη ζύμη.

Λεβάντα
Η λεβάντα δε χρησιμεύει μόνο σε αρωματικά κεριά και ποτ πουρί. Μπορείτε να την συμπεριλάβετε και στη μαγειρική, σε σαλάτες, κρέμες, τάρτες ή σορμπέ. Η αρωματική γεύση της και η ήπια γλυκύτητά της, δίνει «ένταση» στη γεύση φρούτων και smoothies. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρά πιάτα και θα το καταλάβετε αν τη χρησιμοποιήσετε σε μια μαρινάδα για ψητά κρέατα όπως το αρνί, η χοιρινή μπριζόλα ή το κοτόπουλο. Αξιοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα από βρώσιμα άνθη, γιατί διαφορετικά η γεύση του πιάτου θα είναι έντονη.

Λουίζα
Η κορυφαία από τις καλοκαιρινές γεύσεις είναι δίχως άλλο αυτή του λεμονιού και γι’ αυτό το λόγο ξεχωρίζει η λουίζα. Αυτό το αρωματικό βότανο προσδίδει γεύση λεμονιού και εσπεριδοειδών σε πολλά πιάτα. Τα μακριά, λεπτά φύλλα της λουίζας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τσάι, σε μπισκότα και σε συνταγές για κοτόπουλο. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη θέση ξύσματος λεμονιού σε πολλές συνταγές. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τη λουίζα με φρέσκο δυόσμο πάνω από πάγο για ένα δροσιστικό ποτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου