Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Μαύρισμα και Υγεία...



Από την εποχή του Σαίξπηρ ακόμα, πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, το λευκό δέρμα δήλωνε την υψηλή κοινωνική θέση.
Η Ελισάβετ Α΄ πέθανε από τα άσπρα καλλυντικά μολύβδου.
Στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου μέρους του 18ου και του 19ου αιώνα, το λευκό, άσπιλο δέρμα θεωρήθηκε ελκυστικό, ειδικά στις γυναίκες, δεδομένου ότι το μαυρισμένο δέρμα συνδέθηκε με τη χειρωνακτική εργασία σε ένα αγρόκτημα ή στην ύπαιθρο.
Η κατοχή του λευκού δέρματος δήλωνε ότι κάποιος ήταν αρκετά πλούσιος ώστε να μισθώνει άλλους για να κάνουν χειρωνακτική εργασία.
Μετά την εμμονή δύο αιώνων, λοιπόν, το γεγονός αυτό έπρεπε να αλλάξει και άλλαξε όταν η Coco Chanel απόκτησε τυχαία ένα σκοτεινό μαύρισμα, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη γαλλική Ριβιέρα στη δεκαετία του 1920, αναφλέγοντας τη μανία μεταξύ των λευκών για το μαυρισμένο δέρμα.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, η προηγούμενη κοινωνική σημασία ενός μαυρίσματος είχε αντιστραφεί και το επιχαλκωμένο δέρμα μεταξύ των λευκών δήλωσε συχνά την υψηλή κοινωνική θέση, τον πλούτο και την υγεία, ενδεχομένως για τον αντίθετο λόγο.
Τώρα που οι περισσότερες εργασίες γίνονται μέσα σε κλειστούς χώρους, το μαύρισμα για τους λευκούς υποδηλώνει πλούτο, εφόσον απαιτείται ελεύθερος χρόνος για να το αποκτήσουν.

Τι είναι όμως το μαύρισμα και που οφείλετε?

Το μαύρισμα είναι η άμυνα του οργανισμού κατά των επιβλαβών ακτίνων του ηλίου για να μην καταστρέψουν υγιή δερματικά κύτταρα. Έτσι  οργανισμός στην προσπάθειά του να προστατέψει ακόμη περισσότερο τα κύτταρα παράγει τα μελανοκύτταρα, τα οποία και αυτά με την σειρά τους μπλοκάρουν την υπεριώδη επικίνδυνη ακτινοβολία.

Τι πρέπει να προσέξεις

Η περιβόητη UVR (υπεριώδης ακτινοβολία)

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR), η οποία αποτελεί μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας διακρίνεται σε UVA, UVB και UVC, (ανάλογα με  το μήκος κύματος).
Η UVA επιταχύνει  την γήρανση του δέρματος επειδή επιδρά στα κύτταρα  που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο και είναι υπεύθυνα για την ελαστικότητα και νεανική του όψη.
Η UVB είναι υπεύθυνη για το μαύρισμα και μετά από παρατεταμένη έκθεση έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να  κοκκινίζει,  να παθαίνει έγκαυματα και στην περίπτωση που αυτό επαναλαμβάνεται, μπορεί  να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Πριν την δημιουργία της πασίγνωστης “τρύπας του όζοντος” η βλαπτική επίδραση της  υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν περιορισμένη, αφού το όζον είχε τον ρόλο να την απορροφά σε μεγάλο ποσοστό. Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας σήμερα είναι πολύ ψηλότερα από ότι ήταν πριν 50 ή 100 χρόνια.
Η άμμος, το τσιμέντο, το νερό, αλλά και το χιόνι, αντανακλούν ως και 85% την ηλιακή ακτινοβολία, που σημαίνει ότι η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας γίνεται εντονότερη.
Τα σύννεφα μειώνουν την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας σε  ποσοστό μόνο 20 – 40 %, ανάλογα με  το πόσο πυκνά είναι.

Πρόληψη και Προστασία από τον ήλιο

Η καλύτερη προστασία είναι η αποφυγή της υπερβολικης έκθεσης μας στον ήλιο. Αποφύγετε την πολύωρη ηλιοθεραπεία ή περιορίστε την σε λίγα λεπτά, ειδικά εάν έχετε - ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 – 4.00 το απόγευμα, που η ακτινοβολία είναι πολύ έντονη.

Οι απαραίτητοι σύμμαχοι μας το καλοκαίρι, είναι το αντηλιακό, τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο μας.

Αν βρίσκεστε στην παραλία τις επικίνδυνες ώρες χρησιμοποιείστε αντηλιακό με  υψηλό δείκτη προστασίας, που θα το ανανεώνετε συχνά.



http://herbsnbeauty.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου